Vpogled v odličnost na 11. IAB Akademiji

Na 11. IAB Akademiji se je zbralo več kot 50 strokovnjakov panoge digitalnega marketinga, kjer so lahko prisluhnili dobrim digitalnim praksam slovenskih agencij, kot so; Renderpace, Agencija 101, Zemanta in W3B ter medijski hiši Tsmedia.

V prvem delu dogodka nam je mag. Alen Savič, vodja področja skrb za uporabnike pri medijski hiši TSmedia, predstavil kako optimalno izkoristiti komplementarnost televizije, spleta, aplikacij in zunanjih digitalnih zaslonovz vidika širjenja dosega uporabnikov, podajanja vsebine in oglaševanja na primerih VW Ljubljanski maraton, Naj planinska koča in Prva liga Telekom Slovenije.

Sledila je Agencije 101, ki je predstavila kako različne okoliščine vplivajo na pripravo digitalne strategije. Predstavitev je zasnovala na treh kreativno zanimivih in v javnosti odmevnih projektih, ki združujejo online in offline svet.  Ana Šušteršič, kreativna direktorica Agencije 101, je poudarila da je za dobre oglaševalske rešitve potrebno imeti pogum in predvsem ustvariti zaupanje z naročnikom. Da je to zmagovalna formula, so pokazali na primeru oglasne kampanje Pivovarne Union EuroBARsket, ki je prejela SPORTO nagrado za najboljšo digitalno kampanjo 2017. Sledila je kampanja Donat Mg Pizza-Potizza, ki je prejela zlato priznanje v skupini Digitalno komuniciranje na letošnjem 27. SOF-u. Ana Šušteršič je poudarila tudi, da je eden izmed glavnih temeljev uspešne digitalne kampanje viralnost, kar so pokazali na primeru družbeno odgovorne kampanje za Unicef Slovenija - Skriti Escape room, ki so jo zasnovali na pretresljivi zgodbi žrtve spolne zlorabe.

Miha Ceglar, vodja oddelka za UX/CX pri agenciji Renderspace, pa nas je popeljal skozi nekatere metode UX raziskovanja in oblikovanja na dejanskih projektih. Na primeru za Mestno občino Celje, nam je razložil, kako so se lotili izziva kategorizacije lokacij znotraj občine in postavitve glavne navigacije z modelom »card sortinga« za postavitev strukture in kategorizacijo vsebine. S testiranjem drevesne strukture t.i. »tree testingom« so se lotitli izziva testiranja nove navigacije za petrol.si, v primerjavi s staro navigacijo. Na primeru Meste občine Ljubljana, pa so se z žičnim modelom in prototipom za hitro preverjanje koncepta, lotili načrtovanja mobilne aplikacije za rekreativne dogodke znotraj MOL-a.

Kaj je nativno oziroma sožitno oglaševanje, smo poskušali razjasniti v drugem delu dogodka. Boštjan Špetič, ustanovitelj Zemante, nam je razložil ključne lastnosti tovrstnega oglaševanja;  dobro pripravljen nativni oglas ima višjo stopnjo interakcije, kot klasična pasica, ima visok CTR ter se odlično obnese pri ustvarjanju boljše prepoznavnosti blagovne znamke.

Denis Jakin, direktor agencije za digitalni marketing in oglaševanje W3B, pa nam je zaupal kako pomembna je izbira dobrega naslova, vsebine in fotografije za pripravo dobrega oglasa za sožitno oglaševanje. Zaupal nam je tudi, katere metrike je potrebno spremljati in upoštevati pri optimizaciji kampanje ter kako ustvariti zaporednje zgodb t.i. »story sequencing«, da še izboljšamo rezultate oglasne kampanje.

Foto: Črt Piksi
© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio