3. IAB Akademija: V vsaki blagovni znamki se skriva dobra zgodba

Uroš Cuder je v svojem prispevku o vrhunskih vsebinskih rešitvah, ki pritegnejo in prepričajo, poudaril, da je zgodbo treba pripovedati skozi oči posameznega uporabnika, predvsem pa zagotoviti, da mu prinaša dodano vrednost oziroma korist. Pri tem je navedel naslednjih šest pogojev za učinkovito dolgoročno komuniciranje z mislijo na uporabnika:

1.     Kreativna uredniška zasnova

2.     Razumevanje potreb ciljnih skupin

3.     Aktivna vključenost ciljnih skupin

4.     Odlična besedila, slikovne in video vsebine

5.     Funkcionalno in privlačno oblikovanje

6.     Premišljena distribucija vsebin, ki doseže cilj

»V vsaki blagovni znamki se skriva dobra zgodba, le poiskati jo je treba. Vsebinski marketing je primeren za vse,« je na podlagi primerov dobre prakse družbe TSmedia sklenil Cuder.


V prostem času najraje brskamo po spletu

Katja Zužič, vodja spletnih raziskav v Mediani, je predstavila izsledke raziskave raziskave DigitalScope Slovenija, ki je del evropske raziskave IAB DigitalScope o uporabi interneta, uporabi in souporabi tradicionalnih in elektronskih naprav, spletnem oglaševanju in vlogi interneta pri nakupovanju. Med elektronskimi napravami največ Slovencev (63,5 odstotka) uporablja pametne telefone, sledijo prenosni računalniki (62,9 odstotka) in stacionarni računalniki (51,4 odstotka), medtem ko jih tablične računalnike uporablja slaba tretjina. Zanimiva ugotovitev raziskave je, da Slovenci v prostem času najraje brskamo po spletu (to počne 63,4 odstotka anketirancev, starih nad 16 let), šele nato sledijo preživljanje prostega časa z družino (42 odstotkov), sprehajanje (41 odstotkov), opravljanje gospodinjskih opravil (35,5 odstotka) in druženje s prijatelji (34,4 odstotka).

Skoraj 40 odstotkov anketiranih skoraj vsak dan uporablja večnaprav sočasno, pri čemer jih polovica uporablja internet med gledanjem televizije. Kljub temu jih le slaba četrtina med gledanjem televizije obišče spletno stran tv-kanala, ki ga spremlja, medtem ko jih 40 odstotkov med brskanjem po spletu ne počne ničesar, kar bi bilo povezano s trenutnim tv-programom.

Čeprav je splet primarni vir informacij za večino izdelkov in storitev, pa so najbolj verodostojen vir informacij prijatelji in družina. Splet je najbolj verodostojen vir informacij za računalniške igre in programe, sledijo šport in turistične storitve ter finančne storitve in zavarovanja. 

Programatični zakup kot orodje za doseganje boljših rezultatov

Programatični zakup oglasnega prostora v spletnih medijih je nov evolucijski proces v digitalnem oglaševanju in ne le muha enodnevnica, je prepričan Simon Struna, vodja projektov v iPROM-u, ki se je posvetil temu hitro rastočemu trendu. Za kaj torej gre? »Programatični zakup je avtomatizacija nakupnega in prodajnega procesa v digitalnem oglasnem prostoru. Je orodje, ki omogoča boljše rezultate in centralizacijo za različne naprave in kanale,« je pojasnil Struna. Pri tem je opozoril, da tovrstnega zakupa oglasnega prostora ne smemo enačiti z avkcijskim zakupom v realnem času (RTB), ki pomeni obliko trgovanja, pri kateri se cena oglasnega prostora ustvari na podlagi ponudbe in povpraševanja.

»Vse večja digitalizacija medijskega zakupa ne pomeni, da bodo računalniki nadomestili ljudi. Se bo pa spremenil profil ljudi, ki delujejo v oglaševalski panogi, saj bo ta zahtevala vedno več računalničarjev in matematikov. V takšnem okolju bodo preživela podjetja, ki bodo vlagala v tehnologijo, gradila lastne platforme in iskala tehnološke strokovnjake,« je sklenil Struna.

Tudi za manj zanimivega naročnika se najde privlačna vsebina

Tretja IAB Akademija se je zaključila s primeri dobre prakse iz digitalnega okolja, ki sta jih predstavila spletni strateg Matjaž Smole in strokovnjakinja za digitalni PR in komuniciranje Branka Bizjak Zabukoveciz agencije Diggital, MMS Marketinške komunikacije. Bizjak Zabukovčeva je na primeru spletnih aplikacija EU piflar in Besede junakov prikazala, da se tudi za manj zanimivega naročnika (v tem primeru Evropsko komisijo v Sloveniji) ustvariti privlačno vsebino, ki bo pritegnila in vključila uporabnike, Smole pa je predstavil kampanjo Twingospodične, ki je s prepletom organizacije dogodkov in spletnih aktivnosti uspešno nagovorila ciljno skupino – mlade voznice.

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio