16. IAB Akademija v znamenju digitalnih trendov

V torek 3. decembra, smo pri IAB Slovenija zaključili serijo letošnjih Akademij z zadnjo, ki je bila posvečena trednom letošnjega in naslednjega leta. Ob izredno dobro obiskanem dogodku, smo se še nekoliko globlje posvetili vplivu trendov na razvoj uporabniške izkušnje  ter pregledu trednov na področju vplivnostnega marketinga. Poseben poudarek je bil na pregledu trendov, značilnih za področje Slovenije in širše regije.

V prvi predstavitvi, smo naredili širok pregled najpombnejših trendov, ki sta ga za IAB Slovenija pripravila Zoran Savin in Urška Saletinger (Abelium). Tako smo govorili o trendih, ki jih poganja vedno večja uporaba mobilni tehnologij in pa seveda efektih, na katere morajo biti oglaševalci, v tem kontekstu pozorni. Pregledali smo tudi trende na področju servisov, podatkov, skupnosti, itd. Ob tem smo prikazali nekatere nove podatke o uporabi spletnih storitev, kot so podatki o uporabi sporočilnih aplikacij in TikTok-a. Gre za prvo tovrstno poročilo o digitalnih trendih, ki ga bo Zavod IAB Slovenija izvajal na letni ravni.

V drugem delu sta nas Uroš Žižek in Anna Minoga (E-laborat), popeljala skozi najnovejše trende v oblikovanju uporabniške izkušnje, predvsem za mobilne platfrome. Med drugim smo lahko izvedeli, da je oblikovanje za manjše zaslone, še posebej zahtevno s strani fokusiranja informacij ter oblikovanja za uporabniški vmesnik, ki ga uporabljamo s prsti. Slišali smo lahko, kako pomemben je uporabniški vmesnik iz vidika doseganja poslovnih in marketinških ciljev ter kakšni so najnovejši pristopi pri procesih izdelovanja le-tega ter debatirali o (ne)potrebnosti izdelave različnih uporabniških vmesnikov za Android in Apple okolje.

Urban Cvek iz podjetja Influee, nam je predstavil trende pri slovenskih vplivnežih ter izpostavil pomen temeljitega pregleda le-teh, skozi prizmo »realnih« sledilcev. Ob primerjavi z nekaterimi drugimi državami, nas je popeljal tudi skozi lestvico najbolj priljubljenih vplivnežev ter metodologijo ocenjevanja le-teh. Še posebej zanimive so bile cenovne primerjave tovrstnih sodelovanj v Sloveniji in drugod po Evropi. 

Jaka Repanšek, vodja sekcije za digitalno regulativo IAB Slovenija in RePublis Consulting, nam je v svojem rednem delu IAB Legal Alert, predstavil nekaj primerov GDPR uredbe v praksi. Tako smo lahko videli, katere so možne problematike pri uvanja GDPR in kako se jim pravilno prilagoditi. Spoznali smo tudi najnovejše trende in pristope na tem področju ter si pogledali, kako dejansko izgledajo v praksi.

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio