4. IAB Akademija: »Vsi želimo delati posel na najučinkovitejši način«

V ospredju včerajšnje že četrte IAB Akademije v organizaciji IAB Slovenija je bila raziskava o naložbah v digitalno oglaševanje AdEx, ki se bo začela izvajati tudi v Sloveniji. Ponudila bo podatke o neto vrednosti digitalnega oglaševanja pri nas in tudi znesek naložb, namenjenih tujim digitalnim igralcem, kot so Google, Facebook in Microsoft. Izobraževalni dogodek IAB Akademija se je začel s prispevkom Katarine Kuret, vodje »performance marketinga« v agenciji Renderspace, ki je izpostavila najpogostejše napake oglaševanja in predstavila načine povečevanja spletnih konverzij. Poudarila je, da je posebnost t. i. performance marketinga ali marketinga, usmerjenega na prodajne rezultate, v tem, da se osredotoča na naročnike, ki jih zanimajo konkretni rezultati.

»Na spletu se večinoma dela na pamet.  Kljub temu, da lahko merimo, v resnici nihče nič ne meri. A treba je vedeti, da se vse začne in konča pri analitiki,« pravi Kuretova, ki svetuje testiranje vizualnih elementov oglasa z namenom doseganja večje učinkovitosti: »Lep oglas še ne pomeni prodaje. Spletne pasice dosegajo večjo klikanost, če so drzne. Enako komunikacijo z enakimi vizualnimi elementi je treba uporabiti na številnih kanalih, sicer se potrošnik lahko zmede oziroma sploh ne zazna, da gre za isto zadevo.«

Petra Bukovec, vodja marketinga pri mimovrste=), je nato predstavila pot spletne trgovine od IT-trgovca do nakupovalnega središča. Lani so zaradi povečanega obsega poslovanja marsikaj začeli na novo – med drugim so postavili novo spletno stran, preselili logistični center, lansirali mobilno aplikacijo in vzpostavili nov sistem za upravljanje odnosov s kupci. Spremembe so se jim že kmalu obrestovale, saj zdaj beležijo že 98-odstotno prepoznavnost. Spletna trgovina ima zdaj že 16 kategorij s skupno 80.000 izdelkov, sodelujejo s 400 dobavitelji in imajo 470 tisoč registriranih kupcev, na mesec pa obdelajo 37 tisoč naročil s skupno težo 160 ton.

Timotej Gala, izvršni direktor Httpoola za Srednjo in Vzhodno Evropo, je v nadaljevanju predstavil raziskavo o naložbah v digitalno oglaševanje AdEx. Po njegovi oceni oglaševalci v Sloveniji digitalnemu oglaševanju namenijo približno 25 milijonov evrov neto. A da ne bo ostalo le pri oceni in bruto podatkih, kot je to za Slovenijo veljalo doslej, bo IAB Slovenija preko zunanjega izvajalca začel s strani slovenskih medijev pridobivati četrtletne podatke o oglaševanju v njihovih spletnih medijih. Raziskava se bo predvidoma začela izvajati poleti, podatki pa se bodo pridobivali za prvo in drugo četrtletje letošnjega leta. 

Programatični zakup prihrani čas in znižuje stroške 

V razpravi, ki je sledila, so se sodelujoči strinjali, da bi bili podatki, pridobljeni z raziskavo AdEx, koristni tako za oglaševalce in agencije kot medije same. Na vprašanje, kako načrtujejo proračune za digitalno oglaševanje, je Matevž Šmalc, direktor tržnega komuniciranja pri Si.mobilu, odgovoril, da se zanašajo na uspešnost posameznih akcij. »Ključni podatek ni, ali vlagamo vedno več, temveč ali je bila akcija uspešna. Digitalnemu oglaševanju namenjamo približno 25 odstotkov celotnega oglaševalskega proračuna, pri čemer se ta delež vsako leto povečuje,« je povedal Šmalc. To potrjuje tudi Timotej Gala: »Naročniki vedno bolj vedo, kaj hočejo in kaj želijo iztržiti. Struktura investicij se obrača tja, kjer so rezultati.«

Sogovorci so se dotaknili tudi programatičnega zakupa spletnega oglasnega prostora. Kot je povedala Maka Lippai Senekovič, vodja internetnega trženja pri Pro Plusu, se v večji meri posvečajo blagovnim znamkam in programatičnemu zakupu ne namenjajo posebne pozornosti.

»Programatično je avtomatično in se razvija v smeri neposrednega zakupa, torej sklenitve neposrednega posla med agencijami in oglaševalci, ki zakupujejo programatično. V Veliki Britaniji je delež programatičnega zakupa že 25-odstoten. Slovenski založniki ne ponujajo platform za programatično oglaševanje, zato gre večina tovrstnih investicij k tujim založnikom,« je razložil Tomaž Pernovšek, direktor TSmedie.

Saša Leben, direktorica skupine Publicis Slovenija, pravi, da programatični zakup pomaga agencijam zmanjšati stroške poslovanja z založniki in je časovno učinkovit: »Programatični zakup avtomatizira proces. Za agencijo ni nujno cenejši, je pa učinkovitejši.« Prihranek časa pri programatičnem zakupu izpostavlja tudi Pernovšek, ki pa dodaja, da je privlačna vsebina pri tem še vedno potrebna. »Vsi želimo delati posel na najučinkovitejši način,« je sklenil Pernovšek. 
© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio