6. IAB Akademija: »Blokiranje oglasov v Sloveniji ni tako velik problem«

Tako ocenjuje Denis Oštir, vodja in odgovorni urednik spletnih strani, Pro Plus, ki je na 6. IAB Akademiji govoril o uporaba aplikacij za blokiranje oglasov. Ob Oštirju so na izobraževalnem dogodku svoje znanje in izkušnje delili še Simona Koren, vodja marketinga funkcionalnih pijač, Atlantic Grupa, Jernej Špende, digitalni strateg iz agencije Pristop, in Dušan Boldin iz AV Studia. 6. IAB Akademijo je otvoril Timotej Gala, predsednik sveta zavoda. 

Jernej Špende, Pristop, in Simona Koren, Atlantic Grupa, sta povedala, kako se blagovna znamka Donat Mg s prenovo komunikacijske strategije uspešno pomlajuje in nagovarja nove ciljne skupine. »Novi pristop je obsegal prenovo embalaže, nov spletni nastop, ki vsebuje elemente, ki jih do sedaj v Sloveniji ni nihče izvajal. Vpeljali smo produktno spletno mesto, aplikacijo, ki potrošnika opominja, kdaj naj pijejo in podobno,« je med drugim povedal Špende, ki je poudaril, da je skupni imenovalec vseh aktivnosti relevantnost. 

»Med novimi ciljnimi javnostmi blagovne znamke Donat Mg so tudi nosečnice, ki veliko časa preživijo na spletu,« je dodala Korenova, ki je povedala, kako so se soočali z izzivom ohranjati relevantnost vsebin na spletni strani in na družbenih omrežjih. »Vsebina je tako rekoč minljiva, tako kot nosečnost, zato smo komuniciranje razširili z ambasadorkami, dnevniki za otroke, relevantnost objav na družbenih omrežjih niso bili le všečki.«

Da je blokiranje veliko večji globalni izziv kot slovenski je povedal Denis Oštir, vodja in odgovorni urednik spletnih strani, Pro Plus, in dodal, da imajo aplikacije za blokiranje oglasov potrošniki nameščene že na okoli 200 milijonih naprav. Pri tem so najbolj na udaru novičarki portali in portali s tehnološkimi vsebinami. »Mobilni oglasi beležijo 41 odstotno rast, z blokiranjem so oglaševalci izgubili okoli 41,4 milijarde dolarjev,« ocenjuje Oštir in dodaja: »Najbolj so na udaru »display« oglasi, spletne pasice, tudi »preroll«, bistveno manj »inroll«.

Na vprašanje, kako se odzvati na blokiranje oglasov, Oštir pravi: »Težko je reči, katera smer je prava, vendar se bo treba poenotiti. Mogoče je potrebno najti druge načine za monetizacijo.«

»Razvoj nativnega oglaševanja sloni na uspešnosti vsebinskega marketinga,« je prepričan Dušan Boldin iz AV studia, ki pravi, da je tovrstno oglaševanje premalo izpostavljeno. »Na voljo je široka paleta tehnoloških rešitev, nativno oglaševanje pomeni večjo integriranost, oglasi so lahko bolj zanimivi, relevantni, deljivi in nevsiljivi.« Pri tem Boldin izpostavi prednosti za oglaševalce in založnike, in sicer ohranjanje podobe, ustreznejša vsebina glede na specifično ciljno javnost, vsebina, ki podkrepi blagovno znamko, neprekinjena uporabniška izkušnja, nova vsebina in večja sprejetost pri potrošnikih. 

Na 6. IAB Akademiji so organizatorji predstavili tudi 5. konferenco o digitalnih komunikacijah Diggit, ki bo 14. junija v Ljubljani. 
© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio