OGLAŠEVANJE
8. 11. 2017

Video bolj priljubljen od spletnih pasic

Mobilno oglaševanje predstavlja kar 43 odstotkov kolača investicij v digitalno oglaševanje, kaže zadnje poročilo IAB Europe »Digital Adspend report«. Medletna rast v mobilno oglaševanje znaša 38 odstotkov in predstavlja kar 57 odstotkov  investicij v prikazno oglaševanje.

Kot posledica vse večje priljubljenosti video vsebin, se večajo investicije v video oglaševanje, ki je prvič prekosilo oglaševanje s spletnimi pasicami. V prvi polovici leta 2017 so oglaševalci v video oglaševanje investirali 921 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 46 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so investicije v oglaševanje s spletnimi pasicami zrasle samo za 2 odstotka, na 903 milijone dolarjev. Video je tako najhitreje rastoč oglaševalski format in predstavlja 35 odstotkov investicij v prikazno oglaševanje. 

V okviru video oglaševanja so se skoraj podvojile investicije v t.i. »outstream« (oglasi, ki se lahko pojavljajo neodvisno od video vsebin) in »in-feed« oglaševanje, tako da ta dva formata predstavljata kar 52 odstotkov investicij v video oglaševanje (478 milijonov dolarjev). Sledi »pre-roll« in »post-roll« oglaševanje, ki predstavlja 44 odstotkov celotnega video oglaševanja (407 milijonov dolarjev). 

Prikazno oglaševanje je v celoti zraslo za 18 odstotkov na 2,6 milijardi ameriških dolarjev, oglaševanje na spletnih iskalnikih beleži 15 odstotno rast (3,7 milijarde dolarjev), mrežno (»classified«) ostaja na 912 milijonih dolarjev. Tako so celotne investicije v digitalno oglaševanje v prvi polovici leta 2017 narasle za 13,8 odstotka na 7,33 milijarde ameriških dolarjev. 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio