DOGODKI
27. 1. 2018

Na WEF 2018 tudi o družbenih omrežjih in umetni inteligenci

Na enem izmed najbolj prepoznavnih in najpomembnejših svetovih dogodkov – Svetovnem gospodarskem forumu (WEF), so svetovni voditelji, poslovneži in ekonomisti govorili tudi o družbenih omrežjih ter izobraževanju in umetni inteligenci. 

Na Svetovnem gospodarskem forumu, ki je v Davosu potekal med 23. in 26. januarjem, se je zbralo približno 2.500 najpomembnejših poslovnežev, mednarodnih političnih voditeljev, ekonomistov, slavnih osebnosti in novinarjev, ki so štiri dni razpravljali  o najnujnejših vprašanjih, s katerimi se sooča svet. V okviru foruma se je pod rdečo nitjo »Ustvarjanje skupne prihodnosti v zlomljenem svetu« zvrstilo več kot 400 razprav, od tega jih je organizator nekaj več kot 160 predvajal tudi preko spleta.  

Facebook, Google in Twitter na tapeti
O družbenih omrežjih je bilo v Davosu kar nekaj govora. Predvsem so bili v nemilosti zaradi neuspešnih bojev proti ekstremističnim vsebinam in zaradi slabih vplivov, ki jih imajo na mladino. Ti so postali obsedeni s spremljanjem objav, objavljanjem sebkov in številom všečkov, ki so jih z njimi dosegli. 
Madžarko-ameriški investitor, poslovni magnat, filantrop, politični aktivist in avtor George Soros je dejal, da sta Facebook in Google postala ovira za inovacije in s tem grožnja družbi. »Rudarske in naftne družbe izkoriščajo fizično okolje, podjetja, ki imajo v lasti družbena omrežja pa izkoriščajo družbeno okolje. To je še posebej grozljivo, saj družbena omrežja vplivajo na to, kako ljudje razmišljajo in se obnašajo, ne da bi se tega zavedali. To ima daljnosežne negativne posledice za delovanje demokracije,« je prepričan Soros.

Četrta industrijska revolucija brez kvalificirane delovne sile
Na forumu so svetovni voditelji izrazili skrb, da bo četrta industrijska revolucija zrušila milijone delovnih mest v gospodarstvu, podjetja pa se bodo prisiljena soočili s tem, da delavci ne bodo imeli znanja, potrebnega za novo tehnološko obdobje. John Goodwin, vodja fundacije Lego Foundation, opozarja, da preveč držav še vedno uporablja izobraževalne prakse, ki so iz časov naših starih staršev. »To lahko pomeni veliko katastrofo, saj podatki kažejo, da bo dve tretjini današnjih otrok delo iskalo na delovnih mestih, ki danes še sploh ne obstajajo,« je prepričan Goodwin.
© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio