APLIKACIJE
30. 7. 2018

Poletje pomeni več potovanj in odslej tudi več oglasov v aplikacijah za navigacijo

Aplikaciji za spletno kartiranje Google Maps in Waze sta nedavno predstavili nove možnosti oglaševanja znotraj zemljevidov začrtanih poti uporabnikov. Novi načini oglaševanja odlično sovpadajo z letnim časom, ko se večina potrošnikov Severne Amerike in Evrope odpravlja na letni dopust. 

Letošnja raziskava Ameriškega avtomobilskega združenja (AAA) kaže, da bodo ceste med poletnimi vikendi vsaj za 5 odstotkov bolj obremenjene kot doslej. 64 odstotkov turistov bi naj v eno smer za počitniško pot prevozili vsaj 80 kilometrov in večina si pri potovanju pomaga z navigacijo. Spletni analitični portal eMarker ocenjuje, da več kot 66 odstotkov ameriških uporabnikov pametnih telefonov navigacijo uporablja vsaj enkrat mesečno. 

Julijska raziskava analitičnega podjetja Manifest kaže, da 87 odstotkov uporabnikov aplikacij za navigacijo slednje uporablja za navodila za vožnjo. Med aplikacijami je najbolj priljubljena Google Maps, ki ima kar štirikrat več mesečnih uporabnikov kot Waze ali Apple Maps. 

Google Maps in Waze, ki prav tako v lasti podjetja Google, sodita med vodilne oglaševalce na področju aplikacij za navigacijo. Prvi oglaševanje znotraj navigacije ponuja od leta 2016, ko so bili med drugim na voljo oglasi lokacij, kjer se je na poti »vredno« ustaviti. Tovrstna ponudba je bila na Waze na voljo že dve leti prej, oglaševalci pa so imeli na voljo še več možnosti oglaševanja. 

Po podatkih kolumbijskega marketinškega podjetja Merkle, oglasi na Google Maps predstavljajo okoli 6 odstotkov iskanj na brskalniku Google, kljub temu pa so se v podjetju odločili oglaševalcem ponuditi nova orodja. Na nedavnem dogodku »Marketing Live« so predstavili tako imenovane lokalne akcije. Oglaševalci morajo ob finančnem vložku zagotoviti osnovne informacije o poslovanju in vizualen elemente, Google pa bo s pomočjo tehnologije strojnega učenja poskrbel za optimizacijo znotraj svoje platforme. 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio