BLAGOVNE ZNAMKE
31. 8. 2018

The Coca-Cola Company prevzema družbo Costa Limited

(foto: Food Business News)
(foto: Food Business News)
The Coca-Cola Company je dosegla končni dogovor o prevzemu podjetja Costa Limited. Slednje je bilo ustavljeno leta 1971 v Londonu in se je do danes razvilo v eno od vodilnih znamk kave na svetu. 

The Coca-Cola Company podjetje Costa prevzema od družbe Whitebread PLC za 5,1 milijarde ameriških dolarjev. S tem bo Coca-Cola okrepila svoj položaj na trgu kave v Evropi, Aziji in Pacifiku, na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter s tem dobila velik potencial za nadaljnjo širitev. Poleg znamke Costa družba The Coca-Cola Company dobiva še štiri tisoč maloprodajnih trgovin z visoko usposobljenimi baristi, oddelek za kavne aparate, razne oblike kave za domačo uporabo in najsodobnejšo pražarno kave.    

Costa je vodilna znamke kave v Veliki Britaniji, ki opazno rast med drugim beleži na Kitajskem. Prevzem Coca-Coli prinaša strokovno znanje na področju poslovanja s kavo, vse od dobavne verige in preverjanja porekla do prodaje in distribucije.
 
Fragmentirano tržišče kave
Prevzem ima velik pomen, saj je svetovni trg kave razdrobljen, nobena družba pa z vsemi oblikami ne deluje po vsem svetu. Z več kot 500 različnih znamk je Coca-Cola prisotna v prek 200 državah po svetu. Prevzem družbe Costa Limited je tako nov korak v smeri izvajanja strategije Coca-Cole kot družbe, ki ponuja pijačo za vsako priložnost. Poleg najbolj poznanih gaziranih pijač ima Coca-Cola v svojem portfelju med drugim še naslednje vodilne znamke na svetu: napitek na rastlinski osnovi AdeZ, zeleni čaj Ayataka, vodo Dasani, sokove Del Valle, Fanta, kavo Georgia, čaje in kave Gold Peak, napitke Honest Tea, sokove Minute Maid, športne napitkei Powerade, sokove Simply, Sprite in kokosovo vodo Zico.

Družba Whitebread PLC za prodajo potrebuje odobritev delničarjev, kar načrtuje pridobiti sredi oktobra. Za prevzem je potrebno tudi soglasje varuha konkurence v Evropski uniji in na Kitajskem.    

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio