DRUŽBENA OMREŽJA
2. 9. 2018

Število uporabnikov Facebooka raste, vendar ne med najstniki

Letos se bo število uporabnikov Facebooka v ZDA povečalo za 0,9 odstotka na 169,5 milijona.
Letos se bo število uporabnikov Facebooka v ZDA povečalo za 0,9 odstotka na 169,5 milijona.
Med najstniki sta najbolj priljubljena Snapchat in Instagram.
Med najstniki sta najbolj priljubljena Snapchat in Instagram.
Letos se bo število uporabnikov Facebooka v ZDA povečalo za 0,9 odstotka na 169,5 milijona. Facebook tako ostaja najpogosteje uporabljeno družbeno omrežje med vsemi starostnimi skupinami, razen najstniki. Preverimo, katera so najbolj priljubljena družbena omrežja pri različnih starostnih skupinah. 

Najstniki
Leta 2016 je Snapchat po številu najstniških uporabnikov presegel Facebook in tudi danes vztrajno in bolj uspešno privablja uporabnike, stare med 12 in 17 let. Do 2022 naj bi tako pridobil 1,2 milijona novih uporabnikov v tej starostni skupini. Facebook bo letos zabeležil 11,5 milijona uporabnikov med 12 in 17, leto prej so jih imeli 12,1 milijona, do 2022 pa bi se naj število uporabnikov Facebooka v starostni skupini med 12 in 17 zmanjšalo na 9,3 milijona.

Med ameriškimi najstniki je Snapchat prav tako bolj priljubljen kot Instagram in tako bi naj ostalo vse do 2022. Do konca letošnjega leta bo Snapchat uporabljalo 16,4 milijona najstnikov med 12-tim in 17-tim letom, Instagram pa le 12,8 milijona posameznikov v isti starostni skupini. 

»Snapchat in Instagram sta med najstniki najbolj priljubljena,« pravi Christopher Bendtsen, analitik pri spletnem portalu eMarketer. »V obeh primerih so gonilo rasti tako imenovane zgodbe, kar pa ne uspeva Facebooku. Kljub temu, da so tudi pri slednjem že pred časom uvedli enako funkcijo, jim to ni pomagalo zadržati mlajših uporabnikov.«

Milenijci
Prav nasprotno kot pri najstnikih je pri ameriških milenijcih Facebook najpogosteje uporabljeno družbeno omrežje.  Do konca leta naj bi štelo že 58,5 milijona ameriških uporabnikov. Instagram je s 43,3 milijoni na drugem mestu.

Generacija X
Generacija X prav tako spada med pogoste uporabnike Facebooka, do konca leta naj bi jih beležili kar 45,1 milijona. Do konca 2022 pa bo število uporabnikov Facebooka generacije X padlo na 43,8 milijona. Tako kot pri milenijcih je tudi pri generaciji X drugo najbolj pogosto uporabljeno družbeno omrežje Instagram, in sicer s 23,5 milijona uporabnikov v tej starostni skupini. 

Baby boomerji
Generacija tako imenovanih baby boomerjev, sem spadajo tisti, rojeni med 1946 in 1964, najraje uporablja Facebook. V ZDA ga uporabljajo okoli 32 milijonov pripadnikov te starostne skupine, predvsem zato, da ostanejo v stiku z družinskimi člani in prijatelji. Njihovo drugo najbolj priljubljeno družbeno omrežje je Pinterest z 12,9 milijona uporabniki. 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio