DIMAQ program
7. 3. 2019

Vse več evropskih IAB organizacij uvaja DIMAQ program izobraževanja in certificiranja

Vse več evropskih IAB organizacij uvaja mednarodni program izobraževanja in certificiranja DIMAQ, na področju digitalnega marketinga, kot standardizacijo znanj in kompetenc v industriji. Skupno število certificiranih DIMAQ strokovnjakov, v Evropi znaša 1100, od tega jih je največ (980) na Poljskem. To seveda ne preseneča, saj je ravno IAB Poljska zaslužna za implementacijo programa konec leta 2015.

DIMAQ program je odgovor na trenutne potrebe industrije - vse večja konkurenca na področju digitalnih storitev ter visoka pričakovanja oglaševalcev in zaposlovalcev na področju znanja in kompetenc. DIMAQ tako omogača pridobivanje manjkajočega znanja (program izobraževanja), potrjevanje obstoječega (certificiranje) ter tako pomaga vzpostaviti standarde glede potrebnega znanja, poenotiti jezik in razumevanje digitalnega marketinga v oglaševalskem trikotniku ter podjetjem olajšati proces zaposlovanja novih kadrov.Preveri termine izobraževanja 2019!

Program DIMAQ mednarodno prepoznan


Metodologijo izobraževanja in certificiranja DIMAQ so razvili strokovnjaki IAB Poljska ter program predstavili trgu, decembra 2015. Na Poljskem je trenutno opravilo strokovni izpit 980 ljudi ter tako pridobilo DIMAQ strokovni certifikat digitalnega marketinga. Izobraževanja in certificiranja vodi dvanajst »Master trenerjev«, ki izvajajo program po strogih usmeritvah DIMAQ učnega načrta.

Program je skladen z Evropskimi določili o izobraževanjih EQF (European Qualifications Framework) ter od maja 2017 prepoznan kot kvaliteten program izobraževanja s strani IAB Europe in tako uvrščen v IAB Europe Endorsment Programme.


“IAB Europe podpira izobraževanja z visoko dodano vrednostjo. Eden izmed načinov podpore je vključitev v program IAB Europe Endorsment Programme in s tem podelitev priznanja za uspešno dvigovanje standardov znanj in kompetenc na področju  digitalnega marketinga. Prepričani smo, da bo DIMAQ program, ki smo ga uradno priznali marca 2017, izboljšal kvaliteto digitalnih storitev ter povečal konkurenčnost digitalnemu sektorju." (Ionel Naftanaila, poslovni in tehnični direktor IAB Europe)


Slovenija kot prva članica IAB Europe, ki je implementirala DIMAQ program

Slovenija kot prva članica IAB Europe prevzame DIMAQ program. Decembra 2016 pridobijo naziv DIMAQ “Master trenerji”, trije priznani strokovnjaki digitalnega marketinga v Sloveniji. Maja 2017 IAB Slovenija tudi uradno lansira DIMAQ program ter mesec kasneje izvede prvo ekskluzivno izobraževanje za člane IAB Slovenija. Prvi DIMAQ strokovnjaki digitalnega marketinga prihajajo iz podjetij kot so; AV Studio, Delo, Direct Media Komunikacije, Finance, Get Interactive, Httpool, Innovatif, iPROM, Lidl Slovenija, Poslovni mediji in Proplus.

Do konca leta 2018, je IAB Slovenija izvedla šest rednih DIMAQ izobraževanj in tako podelila strokovne certifikate 70 strokovnjakom digitalnega marketinga, iz 33 slovenskih podjetij. Izvedla pa je tudi prva DIMAQ izobraževanja po meri za podjetje Pristop Media, ki bo do konca februarja 2019, certificiralo 22 DIMAQ strokovnjakov. Pristop Media bo tako postalo prvo DIMAQ podjetje v Sloveniji.


DIMAQ program implementirajo tudi druge članice IAB Europe 

V začetku leta 2018 se DIMAQ programu pridružijo še Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Grčija, Ciper in Slovaška, ki so že začele z izvajanjem izobraževanj in podeljevnjem prvih DIMAQ strokovnih certifikatov. Ves čas potekajo tudi pogovori z ostalimi državami članicami IAB Europe, med drugim tudi z Nemčijo in Turčijo.

IAB Poljska je v sodelovanju z IAB Europe začela razvijati tudi idejo o pan-evropskem DIMAQ programu, ki bi zagotavljal ustrezna znanja ljudem, ki delujejo na področju digitalnega marketinga mednarodno.


O DIMAQ programu

Je edini celoviti mednarodni program certificiranja, izobraževanja in vseživljenjskega učenja na področju digitalnega marketinga v Sloveniji.

DIMAQ strokovni certifikat

DIMAQ certifikat podeljuje IAB Slovenija, v sodelovanju z IAB Poljska in podporo IAB EUROPE Endorsment Programme. Za pridobitev certifikata je potrebno opraviti DIMAQ strokovni izpit, h kateremu se lahko pristopi samostojno, torej brez predhodnega DIMAQ izobraževanja. Izpit poteka preko online platforma, obsega 80 vprašanj in traja 60 minut. Za uspešno opravljen izpit je potrebno doseči 75 % prag uspešnosti.

DIMAQ izobraževanje

DIMAQ učni načrt, po katerem poteka izobraževanje, pokriva 12 področij digitalnega marketinga, ne samo globalno, ampak tudi lokalno. Tak primer je modul Spletna zakonodaja, ki se prilagaja nacionalnim predpisom in zakonom. Prav tako vsak modul vsebuje nacionalne prakse tega področja.

Za uspešno pridobitev DIMAQ certifikata, IAB Slovenija ponuja strokovno pripravljena šest dnevna, redna DIMAQ izobraževanja, ki bodo v letu 2019 potekala v naslednjih terminih:

23. – 25. maj / 30. maj – 01. junij

03. – 05. oktober / 10. – 12. oktober

PRIJAVE že odprte preko spletnega obrazca ali na info@iab.si.

DIMAQ program recertifikacije

S pridobljenim DIMAQ certifikatom, ste avtomatično vključeni v program recertifikacije oziroma vseživljenjskega učenja, ki vas sistematično spodbuja k aktivnemu sodelovanju na različnih področjih;

  • obisk dogodkov digitalno-marketinške industrije
  • objave strokovnih člankov, raziskav, publikacij
  • delovanje v delovnih skupinah IAB Slovenija 
  • interne delavnice v podjetjih

Z določenimi aktivnostmi imetniki DIMAQ certifikata lahko pridobivajo ustrezno število točk. V dveh letih, kolikor je veljaven cerifikat, je potrebno zbrati 100 točk, za avtomatično podaljšane veljavnosti.


Zakaj DIMAQ?

Prisluhnite izjavi direktorja produktnega marketinga Adriatic Slovenica, Boštjana Jenka ter izjavi direktorice oglasnega trženja Časnik Finance, Aleksandri Horvat, o tem zakaj sta se odločila za DIMAQ izobraževanje in kje vidita glavne prednosti.

VEČ o DIMAQ programu izobraževanja in certificiranja.© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio