ZAKONODAJA
26. 3. 2019

Potrjena nova evropska direktiva o avtorskih pravicah

Evropski poslanci so v torek 26. marca, potrdili novo direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Direktivo, ki je že vse od septembra 2016 dvigovala veliko prahu, so evropski poslanci podprli z 348 glasovi za (274 glasov proti). To je sicer le prvi korak, saj morajo sedaj države članice EU, direktivo impementirati v svoje, nacionalne zakonodaje.

Zagovorniki novo direktivo vidjo kot priložnost prilagajanja zakonodaje na področju avtorskega prava, vse hitrejšemu tehnološkemu napredku in tako tudi bolj učinkovito zaščito avtorskih pravic ustvarjalcev vsebin.

Sporna 11. in 13. člen

Za nekatere nasprotnike, nova direktiva predstavlja resno grožnjo svobodnemu internetu, kot ga poznamo danes. Predvsem sporna sta člena 11 in 13. Prvi predvideva da so založniki upravičeni do denarnega nadomestila, za kakršnokoli uporabo njihovih avtorsko-zašitenih vsebin. Dovoljene naj bi bile le spletne povezave do člankov in objave kratkih odlomkov članka. Še bolj sporen pa je 13. člen, ki predvideva, da morajo vse spletne platforme, kjer lahko uporabniki nalagajo vsebine, ki so javno dostopne, pridobiti avtorske pravice za te vsebine. Spletni giganti, kot je recimo YouTube, bi tako morali namestiti posebne filtre za pregledovanje vsebin, ki bi blokirale vsebine, ki kršijo avtorske pravice. Po mnenju nasprotnikov direktive, je 13. člen »neživljenjski«, saj zopet omogoča prednost večjim deležnikom. Omenjeni filtri vsebin, naj bi bili, ne samo tehnično pomanjkljivi, ampak tudi občutno predragi, kar seveda pomeni, da si jih manjši deležniki ne bodo mogli privoščiti.


© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio