IAB Pogovor: Jure Tovrljan
26. 3. 2020

O novi vlogi blagovnih znamk smo se pogovarjali s Tovrljan Juretom

Jure Tovrljan, kreativni direktor AvStudio
Jure Tovrljan, kreativni direktor AvStudio

Blagovne znamke so se z novonastalo situacijo znašle v novi vlogi. Kako lahko na kreativen, premišljen, pozitiven in naraven način, kot odgovor na pandemijo koronavirusa, pripomorejo k širšem ozaveščanju o socialnem distanciranju, smo se pogovarjali z Juretom Tovrljanom, kreativnim direkotorjem AvStudia. Zaupal nam je, kaj ga je vodilo k ustvarjanju korona različic logotipov in sloganov, prepoznavnejših globalnih blagovnih znamk.

 

Lahko opišeš kaj te je vodilo k tej ideji in zakaj meniš, da so te zaznali tudi svetovni mediji?

Do ideje me je vodila strast do znamčenja, ki sem jo v trenutkih, ko je cel svet govoril o koronavirusu, povezal z aktualno problematiko.

Sprva so bili odzivi različni, nekaj je bilo tudi negativnih, kaj hitro pa so mediji in javnost prepoznali v projektu pozitiven namen.

Zdravstvena in posledično gospodarska kriza, sooča blagovne znamke z določeno mero negotovosti. Lahko bi rekli, da se stvari na trgu ponastavijo, mnogi v tem strahu otrpnejo. Ti pa si videl v taki poziciji priložnost, kako to?

Predvsem sem videl priložnost za kanček pozitivizma v oblaku skrbi in strahu. Sproducirati sem želel vsebino, ki nas razvedri in obenem o problematiki ozavešča.

Kaj bi svetoval blagovnim znamkam? Kako naj se obnašajo v tem obdobju, ko se je celotno življenje preselilo na splet?

Odvisno seveda od identitete posamezne blagovne znamke. Generalno pa bi jim svetoval, naj se obnašajo odgovorno in "sledilcem" primerno. Večje oz. bolj priljubljene znamke, si lahko tako dovolijo več v smislu drznosti in ponesejo sporočilo višje in dlje, manj priljubljene pa z vsakim stikom z javnostjo trepetajo.

Svetoval bi, da (v kolikor je mogoče) za trenutek odložijo kapitalistično ogrinjalo in se približaju človeku v stiski. Da po svojih najboljših močeh pomagajo prebroditi krizo. S tem si lahko seveda na poti naredijo dolgoročno veliko uslugo.

Ko smo že pri virusih - ideja je gotovo ena od snovi, ki se širijo s podobnimi zakonitostmi kot virus. Kako bi ocenil moč ideje? Jo lahko primerjaš s trenutno situacijo?

Na lastni koži sem spoznal, kaj pomeni moč ideje. Ideja se je razširila dobesedno kot virus, ki se ne ustavlja. V digitalnem svetu, kjer se ideja počuti domače in prehaja brez težav, lahko pravo sporočilo naredi veliko spremembo. In vemo, da je dobro realizirano idejo, ko zajadra na splet, nemogoče ustaviti. Upam, da velja nasprotno za dejanski virus in da se bomo lahko čim hitreje vrnili v normalna življenja.

Za tvojo idejo bi se lahko reklo, da se ne izogiba trenutnim družbenim vprašanjem, ampak jih pravzaprav izkorišča. Kaj bi svetoval oglaševalcem v tem smislu? Je spogledovanje s trenutnimi, tudi težjimi družbenimi vprašanji, preveč riskantno? Ali pa je edina pot za premagovanje trenutne situacije, komunikacija?

Sam sem v tem projektu raziskoval. In dosti lažje je raziskovati, ko za seboj nimaš dejanskega naročnika z njim povezanimi zakonitostmi, ki se jih moraš držati.

Če se navežem na tretje vprašanje, je odgovornost blagovnih znamk seveda tudi soustvarjanje družbe. In dostikrat velike znamke poskušajo odgovarjati na težja družbena vprašanja, kar pa je seveda rizično. Pri tem igra veliko vlogo priljubljenost same znamke, področje na katerega se podaja in relevantnost problematike glede na znamko.

 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio