IAB Europe Vodič
13. 5. 2020

Kako bo izgledalo obdobje po piškotkih?

IAB Europe izdala vodič o tem, kako bo izgledalo obdobje po piškotkih.
IAB Europe izdala vodič o tem, kako bo izgledalo obdobje po piškotkih.

IAB Europe je v začetku maja izdala vodič o tem, kako bo izgledalo obdobje po piškotkih (IAB Europe Guide to the Post Third-Party Cookie Era). Vodič je namenjen oglaševalcem, agencijam, založnikom in tehničnim posrednikom, za lažje razumevanje in obvladovanje digitalnega oglaševalskega ekosistema v obdobju po piškotkih.

Vodič je delo strokovnjakov različnih področij IAB Europe delovne skupine Programmatic Trading Committee in naslavlja trenutno uporabo piškotkov v namene oglaševanja, dejavnike, ki so prispevali k zmanjšanju njihove uporabe ter alternativne rešitve, ki so trenutno na voljo. 

Pri nastajanju vodiča so med drugim sodelovala podjetja kot so; Adform, BBC Global News, CNN International, DoubleVerify, Foursquare, Omnicom Media Group (OMD), Oracle Data Cloud in Xandr. Njihovo sodelovanje razkriva kakšne bodo posledice obdobja po piškotkih na širši digitalni ekosistem, od oglaševanja, merjenja rezultatov, preverjanja oglasov, do konkretnih primerov, kako lahko vsi deležniki panoge, prispevajo k izboljšanju/rešitvam. 

Vodič med drugim naslavlja vprašanja kot so; 

  • Kateri dejavniki so pripomogli k zmanjšanju uporabe piškotkov tretjih oseb (third-paty cookies)? 
  • Kako bo njihova odsotnost vplivala na izvedbo digitalnih oglasnih kampanj? 
  • Katere opcije so trenutno na voljo za reševanje tega problema?

V sklopu IAB Europe spletnega dogodka Virtual Programmatic Day, 28. aprila, je bil prav poseben del namenjen diskusiji strokovnjakov industrije o tem kaj lahko digitalna panoga pričakuje v obdobju po piškotkih. Posnetek diskusije in Q&A si lahko ogledate TUKAJ.


Če želite več izvedeti o IAB Europe vodiču ter prisluhniti strokovnjakom na temo razvoja digitalnega ekosistema v obdobju po piškotkih, potem vas vabimo na webinar, ki bo 9. junija ob 15. uri. Registracija na dogodek že odprta.

Vodič si v celoti lahko ogledate TUKAJ.

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio