19. IAB Akademija: Trendi video komunikacije
23. 10. 2020

19. IAB Akdemija: Svetla prihodnost video oglaševanja

Investicije v video oglaševanje v Evropi vredne 10 milijard evrov. (Vir: IAB Europe, AdEx 2019)
Investicije v video oglaševanje v Evropi vredne 10 milijard evrov. (Vir: IAB Europe, AdEx 2019)
Manca Šalehar, marketing manager, Wolt.
Manca Šalehar, marketing manager, Wolt.

V okviru 19. IAB Akademije smo se posvetili trendom, novostim in prihodnosti video oglaševanja. Tako nas je skozi aktualne podatke digitalnega video oglaševanja »sprehodila« svetovalka za tržno komuniciranje in DIMAQ trenerka Nataša Smirnov. Opozorila je predvsem na razmeroma visoko rast tovrstnega oglaševanja v Sloveniji, a tudi na nekatere problematike, ki nas še vedno držijo na repu evropske lestvice, ko govorimo o tovrstnih investicijah.

Izkaže se, da je ena večjih ovir za manjši ogled video vsebin, v primerjavi z ostalimi evropskimi državami, prav pomanjkanje sredstev za izdelavo tovrstnih oglasov. To so potrdili tudi udeleženci akademije, ki so kot glavni razlog za počasnejši razvoj video oglaševanja, navedli visoke stroške izdelave (74 %). Zato smo z gosti poskušali predstaviti nekaj zanimivih in učinkovitih možnosti, ki nam vzamejo manj časa za pripravo, predvsem pa so cenejše. Poudarek je šel predvsem v smeri uporabe spletnih servisov za pripravo zanimivih video vsebin.

Manca Šalehar, ki vodi marketing pri Wolt-u, je kot alternativo izpostavila animacije ter vsebine, ki niso narejene z visoko profesionalno opremo, ampak kar s pametnim telefonom, a niso nič manj zanimive. V nekateri primerih, predvsem pri mlajših ciljnih skupinah, so celo bolje sprejete. Izgledajo bolj avtentično, zato tudi bolj domače. »Video ne potrebuje vrhunske kvalitete, da bi dosegel viralnost. Če so bila nekoč stojala in luči stalnica, dandanes najbolje deluje trash vsebina,« pravi Šaleharjeva.

Luka Žgajnar, regijski vodja LinkedIn oglaševanja pri podjetju Httpool, je izpostavil trend, v katerem je vidno, da se mnogi pri izdelavi video vsebin, držijo predvsem najpomebnejših pravil tovrstnega oglaševanja. To pa v prvi vrsti ni kvaliteta posnetka, ampak uporaba podnapisov in drugih oblik tekstovnega naslavljanja ter pametna so-uporaba zvoka.

Tretji pristop je predstavil Damjan Planinc, direktor Get Interactive, ki je opisal načine, na katere lahko iz klasičnega TV oglasa, preko njihove platforme naredimo prilagojen in interaktiven video oglas, ki bo v digitalnem okolju bolje sprejet. Tudi tukaj je navedel kar nekaj nasvetov pri izdelavi le-teh.

Posvetili smo se torej direktnim rešitvam, ki delujejo v video oglaševanju ter obenem prisluhnili aktualnim primerom dobre prakse. Slišali smo lahko namreč konkretne primere, ki jih je Wolt ubral pri vstopu na slovenski trg, ter odgovorili na marsikatrero vprašanje o učinkovitosti le-teh.  Akademijo pa smo zaključili z vzpodbudnim rezultatom kratke ankete, v kateri je 78 % naših članov odgovorilo, da v prihodnjih mesecih načrtuje povečanje investicij v video oglaševanje, 22 % pa jih je odgovorilo, da investicije ostajajo na obstoječem nivoju.

Posnetek webinarja je na voljo članom IAB Slovenija. Za posnetek se je potrebno registrirati. 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio