25. IAB Akademija
31. 3. 2022

Vloga tehnologije v digitalnem oglaševanju

Savin opozarja na nujno poznavanje MarTech in AdTech orodij v digitalnem oglaševanju. Foto: Črt Piksi
Savin opozarja na nujno poznavanje MarTech in AdTech orodij v digitalnem oglaševanju. Foto: Črt Piksi

25. iab akademija, se je po dveh letih gostovanja na spletu, končno spet odvila v živo. Strokovnjaki različnih področij digitalnega marketinga, so na 3-urnem dogodku lahko prisluhnili izkušnjam in novostim uvajanja tehnologije v marketing in oglaševanje.

V uvodnem predavanju je direktor Zavoda IAB Slovenija, Zoran Savin, podrobneje predstavil izsledke raziskave strokovnega IAB Panela o uporabi MarTech orodij v slovenskih podjetjih, ki je potekala v začetku leta, v sodelovanju s podjetjem Arhea Solutio. Savin je ponovno izpostavil izredno kompleksnost digitalnega prostora, kar predstavlja ogromen izziv za slovenska podjetja in zato nujno poznavanje MarTech in AdTech orodij, za lažje upravljanje z dnevnimi oglaševalsko-marketinškimi aktivnostmi. Ugotovitve IAB Panela o najpogostejši uporabi orodij, je moč strniti v 5 najpogostejših in sicer; orodja za e-poštni marketing, marketinško avtomatizacijo, CRM, orodja za upravljanje z družbenimi mediji, live-chat in orodja za spletno oglaševanje. Največ podjetij uporablja orodja za e-poštni marketing (86%), pri čemer prevladuje orodje Mailchimp. Sledijo orodja za upravljanje z bazami strank - CRM (71%), pri čemer je uporaba orodij po deležih nekoliko razdrobljena, prevladuje pa Salesforce z 19 %. Sledijo še orodja za marketinško avtomatizacijo, ki po uporabi dosegajo 58 %, prevladuje pa Hubspot z 10 %. Večina podjetij uporablja marketinško avtomatizacijo za e-poštni marketing (88 %) in negovanje potencialnih stikov (76 %). Savin izpostavlja, da je pri tem zaznati visok delež personalizacije storitve (59 %). “Live chat” storitev uporablja 63 % podjetij in sicer za podporo strankam in komunikacijo. V veliki večini so za live chat komunikacijo odgovorni zaposleni v podjetjih (84 %). Orodja za upravljanje z družbenimi mediji, pa nekoliko presenetljivo, uporablja le dobra tretjina podjetij (34 %), od tega jih 70 % uporablja za integrirano načrtovanje in objavo vsebin, za analitiko in poročanje pa le 40 odstotkov. Seveda pričakovano, so najbolj uporabljena orodja, prav orodja za spletno oglaševanje, katera uporablja 99 % sodelujočih podjetij. Prevladujeta Google in Facebook (80 % vsak). »Skratka, daleč največ podjetij uporablja orodja marketinške tehnologije prav za oglaševanje,« je zaključil predstavitev Savin.

Curk stavi na personalizirano izkušnjo uporabnika na vseh stičnih točkah. Foto: Črt Piksi
Curk stavi na personalizirano izkušnjo uporabnika na vseh stičnih točkah. Foto: Črt Piksi
Personalizacija izkušenj

V nadaljevanju dogodka smo lahko prisluhnili Petru Curku, direktorju upravljanja uporabniške izkušnje v Big Beng-u, ki nam je zaupal svoje izkušnje digitalizacije Big Beng-a. Izpostavil je tri trende in sicer; digitalizacijo komuniciranja, personalizacijo vsebine in avtomatizacijo procesov ter kot ključno izpostavil prav personalizacijo. Popolnoma personalizirana izkušnja za uporabnika, na vseh stičnih točkah oziroma odmik od “več”, k temu, kaj lahko naredimo za uporabnika, kako mu lahko pomagamo. Curk je poudaril tudi, da pretirana avtomatizacija v marketingu, ne vodi nujno do boljših rezultatov. “Vprašajte se, koliko bo avtomatizacija prispevala k bottom line podjetja, torej k profitu? Če jo uvajamo zgolj za optimizacijo procesov in boljšo uporabniško izkušnjo, potem dvomim, da bo postala uspešna,” je dodal Curk. Potem je tukaj še vprašanje znanja in kompetenc na področju uporabe MarTech orodij. Številna orodja so si zelo podobna, pa še ogromno jih je, tako da, predno pregledaš trg in jih primerjaš, je to lahko zelo zamudno. Zato svetuje nabor orodij, ki naslavljajo določene probleme in so med seboj povezljiva. Ključni v celotnem procesu, pa so seveda podatki - brez ustreznih in urejenih podatkov, avtomatizacija procesov nima smisla.

Jereb izpostavlja kombinacijo prave kreative in prave tehnologije. Foto: Črt Piksi
Jereb izpostavlja kombinacijo prave kreative in prave tehnologije. Foto: Črt Piksi
Uvajanje tehnologije je tek na dolge proge

“Kombinacija prave vsebine in kreative s pravo tehnologijo, ustvari pravi efekt”, je po besedah Mitje Jereba, strateškega direktorja naročnikov v agenciji PM, poslovni mediji, edini pravi začetek uvajanje novih tehnoloških orodij v podjetje. Pri tem pa moramo upoštevati pet pravil:

  • Smiseln in obvladljiv nabor tehnologij.
  • Ekosistem gradimo po fazah, kjer je ključna “discovery” faza - faza, ko delamo nabor orodij, usklajujemo različne zahteve in definiramo probleme v podjetju.
  • Dobro načrtovanje.
  • Ekosistem prilagodimo poslovnim izzivom in spremljamo učinke.
  • Poenotimo probleme in prilagodimo cilje.

Jereb pa je navedel tudi pet pasti uvajanja marketinške tehnologije, ki so:

  • Napačno budgetiranje, ki ne obsega samo mesečni fee uporabe orodja in število ur zaposlenih.
  • Orodij ne bomo dovolj uporabljali oziroma se ne bo povečala učinkovitost. Pri tem Jereb dodaja; “Najhuje je, da uvedeš orodje in se ti vložek delovne sile še poveča, kar je lahko posledica pomanjkanja ustreznega kadra ali pa napačnega uvajanja tehnoologije.”
  • Ekipa nima dovolj znanja in kompetenc za uporabo teh orodij. »Marketing zaradi tehnologije ni postal preprostejši in zato so kompetence vedno bolj kompleksne. Realno presodite, ali boste znali ta orodja uporabljati in optimizirati,« dodaja Jereb.
  • Implementacija orodja še ne pomeni zaključek projekta. “Navadno je to šele začetek, saj gre za dolgotrajen proces, ki mu sledita faza testiranja in učenja, menjave ljudi itd.”, dodaja Jereb.
  • Nekompatibilnost orodij, ki med sabo niso povezljiva.

Da pa je uvajanje in povezovanje MarTech rešitev v podjetje vse prej kot "walk in the park", nam je na primeru Maistre, razložil Urban Pfeifer, direktor digitalnega razvoja, PM, poslovni mediji. “Brez marketinške avtomatizacije, brez uporabe orodij, v marketingu ne bo šlo. Vedeti pa je treba, kaj ti vsako orodje prinese ter pravilno uporabiti podatke,« je prvi del predstavitve sklenil Zoran Savin.


Pregled novosti na AdTech področju

V drugem delu dogodka, so se v novem formatu, kratkih 10-minutnih predstavitvah storitev in produktov, predstavili nekateri novi in stari člani IAB Slovenija. Med novimi je vsekakor RTB House, globalno podjetje, ki zagotavlja najsodobnejše marketinške tehnologije za vrhunske blagovne znamke in agencije po vsem svetu. Njihov mehanizem za zakup oglasov je prvi na svetu, ki ga v celoti poganjajo algoritmi globokega učenja, kar oglaševalcem omogoča ustvarjanje izjemnih rezultatov in doseganje ciljev na vsaki stopnji nakupnega lijaka. Med na novo pridruženimi člani je tudi podjetje Castoola. Njihova platforma združuje tehnologije različnih področij in omogoča ciljano TV oglaševanje v različnih TV okoljih. Podjetji iPROM in SmartAD pa sta kot eni izmed ustanoviteljic zavoda IAB, že dobro uveljavljeni podjetji na slovenskem digitalnem trgu. iPROM, kot svetovalno in razvojno podjetje, deluje na področju tehnologije za serviranje oglasov, ciljanja, video oglaševanja, obogatenih spletnih oglasov, mobilnih oglasov in interneta stvari IoT. SmartAD pa je agencija usmerjena v personalizirane celostne digitalne oglaševalske rešitve. Sicer pa vas vabimo, da si več o njihovih novostih na AdTech področju, ogledate v dokumentu spodaj. 

Kako ste bili z zadovoljni z vsebino 25. IAB Akademije?

Ali je akademija uresničila vaše želje in pričakovanja?

Ali vam je všeč 10-min predstavitev novosti (produkti, storitve) na trgu digitalnega marketinga?

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio