26. IAB Akademija: AdEx 2021
1. 6. 2022

Vlaganja v digitalno oglaševanje lani občutno poskočila

Vrednost investicij v letu 2021 se je povečala skoraj za celotno vrednost oglaševanja v letu 2010. (Vir: IAB Europe, AdEx 2021)
Vrednost investicij v letu 2021 se je povečala skoraj za celotno vrednost oglaševanja v letu 2010. (Vir: IAB Europe, AdEx 2021)
Rast investicij v lanskem letu največja po letu 2008 (Vir: IAB Europe, AdEx 2021)
Rast investicij v lanskem letu največja po letu 2008 (Vir: IAB Europe, AdEx 2021)
Vir: AdEx 2021, IAB Slovenija
Vir: AdEx 2021, IAB Slovenija

Na izredno zanimivi 26. IAB Akademiji smo slišali marsikaj novega. A izkazalo se je predvsem to, da so si ocene glede tega, kolikšen delež investicij se izteka v digitalno oglaševanje, precej različne. To je pokazala tudi okrogla miza, kjer so odlični gostje ponudili vsak svoj pogled na to vprašanje. Če k temu prištejemo še izredno raznovrstne odgovore s strani sodelujočih v raziskavi IAB spletnega panela ter občinstva, je paleta pogledov res široka.

A dvoje je jasno vsem: Digitalno oglaševanje zdaj dosega vsaj 30 % celotnega oglaševanja (odvisno od metodologije) in je nedvomno v porastu hitreje kot katerakoli druga oblika oglaševanja. Celo več - izkazala se je tudi kot najbolj imuna oblika oglaševanja, ko govorimo o krizah.

Vlaganja v digitalno oglaševanje lani občutno poskočila

Po tem, ko smo pri IAB Slovenija objavili izjemne podatke o vlaganjih v slovensko digitalno oglaševanje, je ta teden poročilo o vlaganjih objavila tudi evropska organizacija IAB Europe. Po njenih podatkih so investicije v digitalno oglaševanje lani poskočila kar za 30%, kar kaže na novo rekordno rast oglaševanja po letu 2008! Skupna vrednost digitalnega oglaševanja tako znaša 92 milijard EUR in predstavlja kar 59 % vseh evropskih investicij v oglaševanje.

Visoka rast sicer ni veliko presenečenje, saj so jo skoraj vsi analitiki napovedali že takoj po krizi. Znano je namreč, da digitalno oglaševanje v vsaki krizi pridobi znaten pospešek.

Velika rast tudi na domačih tleh

Slovenija je rasla z nekoliko manjšim naskokom, a vendarle govorimo o 16 % rasti. Še bolj kot odstotki, pa je pomembno to, da gre za kar 10 milijonsko rast fakturiranih investicij, kar predstavlja izredno povečanje tudi v zgodovinskem kontekstu.

Najhitreje so rasle investicije v tuje tehnološke gigante, a tudi vlaganja v slovenski medijski prostor so zabeležila konkreten poskok s 15 % rastjo, medtem ko so mali oglasi in direktoriji zabeležili 8 % dvig investicij. Potrebno je poudariti, da digitalno oglaševanje danes dosega že 30-40 odstotkov celotnega oglaševanja v Sloveniji (odvisno od metodologije merjenja oglaševalskega prostora). Tako postaja digitalno oglaševanje druga največja oblika oglaševanja in sicer takoj za televizijo, ki je že tradicionalno močan kanal na južno evropskih trgih.

Vzorec rasti je prav tako podoben, ko govorimo o vsebinah, saj največjo rast tako v Evropi kot pri nas beležijo investicije v družbena omrežja in video oglaševanje.

In kaj nas čaka v tekočem letu?

Prihodnja rast je seveda v veliki meri odvisna od negotovih gospodarskih napovedi, kljub temu pa denimo agencija Zenith, v svoji tradicionalni napovedi trga ocenjuje, da bo svetovno digitalno oglaševanje v 2022 doseglo 60% vseh medijskih investicij na globalnem nivoju. Med regijami, ki jim pripisuje najhitrejšo rast, pa je tudi naša. Kot glavne razloge navaja nadaljnji razcvet e-trgovine ter stabilno gospodarsko moč, ki so jo že dosegli trgi srednje in vzhodne Evrope. Dodaten optimizem, kljub težavam v dobavnih verigah, vzbujajo rekordne evropske investicije v lokalne programe za okrevanje, pričakovano povečanje državnih vlaganj v zeleni prehod in energetsko neodvisnost, v raziskave in razvoj ter digitalizacijo celotnega družbenega ekosistema.

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio