IAB PANEL
10. 4. 2023

IAB Slovenija objavila prvi pregled MarTech in AdTech rešitev na slovenskem trgu

Povprečen MarTech Stack v Sloveniji 2023 (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)
Povprečen MarTech Stack v Sloveniji 2023 (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)
Uporaba orodij za e-mail marketing (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)
Uporaba orodij za e-mail marketing (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)
Orodja za upravljanje z družbenimi omrežji.  (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)
Orodja za upravljanje z družbenimi omrežji. (Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenija)

Povečuje se uporaba MarTech orodij, na kar kaže tudi vse širši nabor rešitev, ki jih sodelujoči uporabljajo v vseh segmentih digitalnega marketinga.

Slovenska podjetja v povprečju uporabljajo najmanj 5 različnih marketinških orodij. In čeprav so nekatera področja marketinške avtomatizacije že zelo razvita, je tudi na teh področjih precej novega. In čeprav gre za eno najbolj zrelih kategorij, E-mail marketinga vsako leto ponudi nove igralce in nove rešitve na trgu. Med orodji še vedno največkrat naletimo na MailChimp, ki pa počasi izgublja svoj primat. Med uporabljenimi vse pogosteje zasledimo tudi Sendiblue, Active Campaign, Klaviyo, SqualoMail, Mailerlite in številne druge. Nabor je dolg in raznovrsten.

Nove rešitve in orodja postajajo vse bolj konkurenčna vodilnim orodjem v segmentu

vajeni pri vodilnih orodjih. Zaradi specifičnosti se lažje prilagajajo potrebam strank in skušajo najti rešitve tudi za individualne primere in predloge. Povečuje se tudi število domačih ponudnikov MarTech in AdTech orodij. Na eni strani so to rešitve, ki so v celoti plod slovenskega znanja in razvoja. Omogočajo visoko stopnjo prilagoditve potrebam posamezne stranke, vključujejo osebno svetovanje, tehnično podporo in so praviloma finančno dostopnejše. Po drugi strani pa med ponudniki najdemo kar nekaj slovenskih digitalnih agencij, ki zastopajo globalna orodja in platforme in tako v digitalnem marketingu nastopajo kot strateški svetovalci, ponudniki tehnoloških rešitev in izvajalci hkrati.

Rastejo skoraj vse oblike orodij za marketinško avtomatizacijo

Na področju marketinške avtomatizacije sta orodji Hubspot in Net-Results dobila močnejšo konkurenco v rešitvah kot sta ActiveCampaign in Klaviyo. Svoje mesto med pogosteje uporabljenimi ohranja tudi integracijsko orodje Zapier. Paleta rešitev za probleme sodobnega marketinga je resnično široka. Po tem, ko smo v zadnjih nekaj letih s strani slovenskih podjetij zaznali predvsem pospešeno uporabo družbenih omrežij, se po zadnji raziskavi zdaj povečuje uporaba orodij za njihovo upravljanje. S tem trendom rastejo tudi zahteve po vse bolj prilagojenih rešitvah za družbena omrežja. Primarno se uporabljajo predvsem za integrirano načrtovanje in objavo vsebin, pa tudi, da omogočajo komunikacijo s strankami na enem mestu in služijo kot močno analitično orodje.

Na podlagi raziskav zadnjih let smo pri IAB Slovenija pripravili pregled trendov in novosti na področju MarTech in AdTech rešitev. Nahaja se na https://www.iab.si/martech.

V njem boste našli tudi novosti na slovenskem trgu. Med njimi letos zlasti izstopajo rešitve marketinške avtomatizacije, ki zagotavljajo popolno skladnost z zakonodajo na področju uporabnikove zasebnosti.

Za več informacij o IAB spletnem panelu in izsledkih raziskave se obrnite na:

Natašo Smirnov, natasa.smirnov@iab.si  ali na Zorana Savina zoran.savin@iab.si


O raziskavi

Raziskava je bila izvedena v okviru IAB strokovnega spletnega panela in sicer decembra 2021 in februarja 2023. V letu 2021 je sodelovalo 35 panelistov, leta 2023 pa smo v vzorec zajeli 112 odgovor. Namen raziskave je dobiti odgovore na vprašanja o tem, katera so ključna orodja, ki jih uporablja marketing v Sloveniji danes, s kakšnim namenom in kako pogosto se uporabljajo. S primerjavo med leti spremljamo gibanja in iščemo razloge za nastale spremembe. IAB strokovni spletni panel deluje pod vodstvom IAB Slovenija in v sodelovanju s svetovalno agencijo za raziskave Arhea. https://www.iab.si/iab-panel

 

O IAB Slovenija

Zavod IAB Slovenija (IAB - Interactive Advertising Bureau) je panožno združenje, ki se ukvarja z aktivno promocijo in podporo razvoju digitalnega in interaktivnega oglaševanja. Ustanovljen je bil leta 2014 kot odgovor na hitro rastoči trg digitalnega oglaševanja po celem svetu. Je del globalne mreže IAB in članica IAB Evrope. Z misijo skrbeti za stalen razvoj digitalnega in interaktivnega trga, IAB Slovenija skrbi za izobraževanja, promocijo, regulativo ter transparentnost digitalnega trga v Sloveniji, v skladu z IAB smernicami in standardi po vsem svetu. https://www.iab.si/

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio