27. 3. 2019

IAB delovna skupina pripravila "IAB Vodič po sožitnem oglaševanju: 1.del"

V lanskem letu je začela z delovanjem posebna IAB delovna skupina, ki se je lotila priprave smernic o sožitnem oglaševanju (“native advertising”) in tako je nastal 1. del IAB vodiča po sožitnem oglaševanju. Namen vodiča je v prvi vrsti odpreti debato o tovrstnem oglaševanju ter odpreti pot k boljšemu razumevanju kaj sožitno oglaševanje sploh je, kako ga pametno uporabljati in kako pravilno označevati. Patricia Cucin iz agencije Innovatif in vodja IAB delovne skupine, je vodič pospremila z besedami; “Zame je 1. del Vodiča po sožitnem oglaševanju osnova za debato o vseh vidikih le-tega. Dela nas čaka še veliko in veseli me, da se celotna ekipa veseli izzivov.”


Zakaj izraz "sožitno oglaševanje"

Prva naloga delovne skupine je bilo najti primeren izraz v slovenščini, ki bi ustrezno povzel bistvo tovrstnega oglaševanja. Tako je bila preko IAB novičnika izvedena anketa, kjer so člani IAB Slovenija in širša javnost, lahko glasovali za njim najprimernejši izraz. Izbirali so lahko med izrazi; nejtiv, integrirano, nativno, domorodno in sožitno oglaševanje.


IAB VODIČ SI LAHKO V CELOTI OGLEDATE IN PRENESETE TUKAJ.

Oblika in funkcija v sožitju z vsebino medija

Sožitni oglas, ki je v sožitju z vsebino medija kjer je objavljen, dosega tudi boljše rezultate, saj postavlja bralca, njegove želje in interese, na prvo mesto. Raziskava Burde, objavljena v zborniku “Best of Native”, navaja da se z ustreznim sožitnim oglaševanjem za 32,9 % poveča pozitivno dojemanje oglaševane blagovne znamke  ter da se kar za 49,7 % zviša verjetnost nakupa.

Združenje IAB Europe je opredelilo ključne elemente sožitnega oglaševanja, ki jih povzema tudi IAB Vodič po sožitnem oglaševanju in jih razvršča v oglasne formate za sožitno distribucijo, kot so; objave v vsebini (in-feed), priporočilni sistemi in objave v elektonski pošti. Tukaj gre za “oglasne enote, ki se uporabljajo za samodejno distribucijo vsebine v želenem obsegu ter so prilagojene slogu in formatu okolja, v katerem nastopajo.” Medtem ko gre pri vsebinskem sožitnem oglaševanju za komercialne vsebine, ki jih upravljata založnik in oglaševalec, na način, da se prilega slogu in format uredniške vsebine določenega medija.

Zakaj je sožitno oglaševanje smiselna izbira

Velika količina oglasnih sporočil in uporaba orodij za blokiranje oglasov, sta prislilila tako oglaševalce, kot založnike k iskanju novih in učinkovitejših rešitev, kako dostaviti uporabniku željene informacije. S tem, ko uporabnike in njihove interese, postavljata na prvo mesto, stremita h kakovostnim in relevantnim vsebinam, ki ne posegajo v uporabnikov naravni proces konzumiranja vsebine. Za založnike to pomeni, ne samo dodatni vir dohodka, ampak tudi izboljšanje svojih sponzoriranih vsebin. Medtem ko oglaševalcem sožitno oglaševanje prinaša izboljšanje nekaterih ključnih kazalnikov uspešnosti, kar lahko vodi v številne koristi, kot so; večja priložnost biti opažen, bolj trajnostni mehanizmi, mehanizem za razdelitev potreb in zanimanj uporabnikov v segmente ter priložnost za diferenciacijo blagovne znamke prek storitve.

Vodila za pravilno označevanje sožitnih oglasov

Ker gre pri sožitnem oglaševanju za objavo plačanih informacij, je prav da takšne vsebine tudi ustrezno, predvsem pa jasno označimo in tako ločimo uredniške, novinarske prispevke od oglaševalskih, komercialnih ter bralcu omogočimo enostavno razlikovanje med obema oblikama vsebine.

Kaj prinaša prihodnost?

Prvi del vodiča je le prvi korak k boljšemu razumevanju in nastajanju celovitega pregleda sožitnega oglaševanja in številnih možnosti, ki jih ponuja. Ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj, kot na primer, ali so objave vpivnežev del sožitnega oglaševanja, ali uvesti standarno označevanje sožitnih objav in kako oceniti vrednost ogleda ter izračunati “view-through”? Zato lahko pričakujemo nadaljevanje vodiča v drugi polovici leta.

“Pričakovati je, da bo sožitno oglaševanje šlo v smeri standardizacije obstoječih formatov in tehnik za zagotavljanje umerjene sožitne vsebine prek tehnologije programatičnega oglaševanja. Novi formati in storitve bodo prišli s tehnologijami, ki omogočajo virtualno resnišnost in umetno inteligenco in prinesli nove ravni vpliva in ustreznosti.” (IAB Vodič)

O IAB delovni skupini “Sožitno oglaševanje”

Delovna skupina je bila formirana oktobra 2018. Njen namen je vzpostavitev standardov in razumevanja pomena sožitnega oglaševanja, oblikovati in predstaviti stališča IAB Slovenija ter posredno njenih članov, do tovrstnega oglaševanja. Cilj delovne skupine je priprava smernic v obliki celovitega dokumenta o sožitnem oglaševanju. IAB Vodič po sožitnem oglaševanju je tako rezultat dela članov te skupine, ki so:

Vodja delovne skupine; Patricia Cucin (Innovatif d.o.o.)

Aleksandra Horvat (Časnik Finance d.o.o.)

Boštjan Špetič (Zemanta d.o.o.)

Denis Jakin (W3B marketing d.o.o.)

Damjan Planinc (Get.In d.o.o.)

Nina Lenko (PM, poslovni mediji d.o.o.)

Boris Savić (Časnik Večer d.o.o.)


Za več informacij o delovni skupini, nam lahko pišete na: INFO@IAB.SI 

© Copyright 2016 IAB Slovenija.  Izdelava spletnih strani AV studio