top of page
  • radanovicmasa2

Je zasebnost res nekaj samoumevnega? ­čÉŽ

Zasebnost na prvem mestu?

─îe vsaj od dale─Ź spremljate Elonov prevzem Twitterja veste, da gre za eno od najbolj napetih dram ta trenutek. Situacija odpira ┼ítevilna vpra┼íanja, ki niso vezana le na Twitter, ampak se dotikajo tudi bolj dru┼żbenih┬áin ekonomskih tem; od dobi─Źkonosnosti┬átovrstnih omre┼żij, do urednikovanja, vpra┼íanj o svobodi┬ágovora, itd..


Eno zanimivej┼íih je gotovo vpra┼íanje zasebnosti podatkov┬áoziroma tveganje┬ámorebitnih vdorov v baze podatkov omenjenega omre┼żja. Da gre za eno nevarnej┼íih tveganj, ki jim je Twitter izpostavljen,┬áopozarjajo tudi ┼ítevilne humanitarne organizacije. Ne gre le za mo┼żnost┬ávdorov┬áv pogovore, ki lahko kompromitirajo posameznika ali ogrozijo┬áposlovne rezultate┬ápodjetja. Gre tudi za zasebnost mnogih ranljivih skupin (vodij┬áopozicij,┬ácivilnodru┼żbenih in humanitarnih skupin, ..), ki so ravno┬áTwitter uporabile┬áza organizacijo dru┼żbenih sprememb. Se spomnite vpliva, ki ga je imel pri tur┼íki "vstaji"?


Dejstvo je, da se zlorabe dogajajo skorajda vsakodnevno in tega se moramo zavedati,┬átudi ko se pogovarjamo o ogla┼íevalskih storitvah. O resnosti zlorab pri─Źa tudi┬ápovezava data-breaches-2022-so-far,┬ákjer se spremljajo┬ávsi┬áve─Źji┬ávdori┬áv baze podatkov v leto┼ínjem letu. Pri vsem skupaj┬ápa je ┼íe bolj mote─Źe dejstvo, da gredo tovrstne novice mimo nas tako hitro, da jih komaj ali sploh ne opazimo kot┬ánpr.┬á/chinese-police-exposed-1-billion-peoples-In vendarle imamo sedaj tudi mo┼żnost priti do svojih podatkov

Morda se zdi nenavadno, da na tem mestu, kjer govorimo prete┼żno o ogla┼íevanju in komunikaciji, omenjam prav odgovornost vsakega posameznika. Preve─Źkrat se namre─Ź zgodi, da je za tovrstne zgodbe odgovoren prav posameznik. Nekdo, ki je kot zadnji pozabil ugasniti lu─Ź ali zapreti dostop:)


Kar ┼żelim povedati je, da se morda ┼íe ne zavedamo dobro, kako pomembna je zasebnost v digitalnem in seveda tudi v ogla┼íevanju. In da, morda se bomo pomena zavedali tega ┼íele takrat, ko se nas bo dotaknilo ─Źisto osebno. Twitter primer je neke vrste opozorilo.


Na tem mestu bi lahko tudi na dale─Ź in ┼íiroko razpravljali o tem, kako se izogniti zlorabam in zmanj┼íati tveganje, da do ne─Źesa tak┼ínega zares pride. A vendar, ko pogledamo vse te primere postane hitro jasno, da najbolj pomaga in ┼í─Źiti prav "LESS IS MORE". Imejmo manj podatkov. Tako bomo bolj cenili tiste, ki jih imamo in jih znali tudi bolje za┼í─Źititi. Predvsem pa ne bo konec sveta, ─Źe nam stvari slu─Źajno uidejo iz rok. Sej vem, nekoliko ─Źuden nasvet za digitalni marketing, a ne tako nenavaden za ┼żivljenje:) /is-your-magical-formula-less-is-more-?


In other news...Aleluja! :)

6 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page