top of page
  • natasasmirnov

Kako v praksi uporabljati piškotke v skladu z veljavno zakonodajo.

Dočakali smo prenovljene smernice o uporabi piškotkov in podobnih sledilnih tehnologij. Z njimi se bodo pravila sledenja uporabnikom spletnih strani tudi v praksi poenotila z veljavnimi nacionalnimi predpisi in smernicami ter priporočili Evropskega odbora za varstvo podatkov (EDPB).


Vir: Ustvarjeno s pomočjo ChatGPT


V smernicah so podrobno opisani osnovni pojmi in vrste piškotkov, pomembno pa je, da se smernice dotikajo tudi vseh drugih tehnologij sledenja posameznika, s katerimi se srečujemo, kot npr. local shared objects (t.i. flash piškotki), web beacons (t.i. pixel tracking) in browser/device fingerprinting (prepoznava podpisa uporabnikovega brskalnika). Vsaka oblika ima svoje prednosti in slabosti, a bolj kot to je ključno razumeti, da je pri zaščiti potrebno upoštevati vse oblike sledilnih tehnologij.


Pri tem namreč ne gre za "vojno" proti piškotkom, temveč za poskus zaščite zasebnosti uporabnika oziroma natančneje se "varstvo 225. člena ZEKom nanaša na shranjevanje in pridobivanje dostopa do podatkov."

 

Naslednji pomemben del smernic je informiranje uporabnika. Uporabniku mora biti jasno v kaj se "spušča", ko potrdi uporabo piškotkov. Informacijski pooblaščenec v smernicah pravi: "Upravljavec spletne strani mora uporabnika ali naročnika, preden pridobi njegovo privolitev, seznaniti najmanj s tem, da spletna stran uporablja piškotke, kakšne vrste piškotkov uporablja, s kakšnim namenom ter kdo je upravljavec. Vse ostale informacije o okoliščinah obdelave podatkov so lahko opredeljene na povezavi, ki je uporabniku enostavno dostopna.



V dokumentu so navedeni in razloženi t.i. nujni piškotki kot tudi vsi tisti, ki ne izpolnjujejo zahtev za nujne piškotke in za katere morajo upravljalci spletnih mest od uporabnika vedno pridobiti predhodno privolitev.


Celovit dokument si lahko preneseš s klikom na spodnjo povezavo


SMERNICE O UPORABI PIŠKOTKOV IN PODOBNIH SLEDILNIH TEHNOLOGIJ_2023
.pdf
Download PDF • 1.24MB


Recent Posts

See All
bottom of page