top of page
  • radanovicmasa2

Konec brezplačnih kosil za umetno inteligenco?

Kdo bo plačal kosilo?

Nekaj stvari mi je izredno všeč ob pojavu umetne inteligence. Morda še najbolj to, da je razgalila nekatere stvari, ki jih zares nočemo videti. Že dolgo časa bode v oči dejstvo, da velik del dandanašnjih storitev izrablja velike količine vsebin, za katere jim ni bilo potrebno nikoli plačati. Na primer iskalniki, ki vsebine preprosto "vpnejo" na svojo stran ali pa družbena omrežja, ki so medijske objave "vkomponirala" kot naravni element lastnih vsebin. 


Zdaj, ko je jasno, da bo vrednost rešitev umetne inteligence v veliki meri odvisna od tega, katere vsebine ji bomo vnesli, smo priča negodovanju mnogih, tudi družbenih omrežij, ker da tovrsten servis ponuja odgovore, pri tem pa ne navaja virov, iz katerih je črpal informacije. In seveda vse to počne brez plačila avtorskih pravic.


Mnogi so zato že pričeli bitko za avtorske pravice. Tako smo lahko slišali, da je Musk že zagrozil s tožbo zaradi izkoriščanja vsebin na Twitter-ju, temu pa zdaj sledi tudi Reddit in po vsej verjetnosti to ne bosta edini družbeni omrežji, ki bosta podjetjem zaprli brezplačen dostop do ''lastnih'' vsebin.



Ne pozabimo, da tudi uporaba UI ni brezplačna...
Ne pozabimo, da tudi uporaba UI ni brezplačna...

Pri vsem skupaj ni pomembno le, kdo bo na koncu plačal kosilo, temveč tudi kaj se je znašlo na krožniku. Umetna inteligenca je namreč tako dobra, kakor je dobra vsebina, s katero jo ''hraniš''. Upravičeno se lahko bojimo, da bodo avtorji na koncu ostali brez zasluženih honorarjev, umetno inteligenco pa bodo namesto ''prvovrstne'', hranili z vsebino, ki bo lažje dostopna in če ne ravno brezplačna, pa vsaj cenejša. 


In ko sva z Natašo razmišljala o problematiki, je prišla na super idejo, da bo o tem povprašala kar ChatGPT. Tule je del njunega pogovora.


Nataša: Ali bi morala podjetja in vsi tisti, ki trenirajo generativne AI sisteme (LLMs) plačevati avtorske pravice za dostop so vsebin, ki so zdaj večinoma brezplačne in dostopne prek API povezav?


ChatGPT: Da, menim, da bi podjetja in drugi, ki uporabljajo vsebine za treniranje generativnih AI sistemov, morali plačevati avtorske pravice za dostop do teh vsebin. Čeprav so te vsebine trenutno večinoma brezplačne in dostopne prek API povezav, to ne pomeni, da jih je mogoče neomejeno uporabljati za komercialne namene.


Dejansko je nezakonito uporabljati intelektualno lastnino brez dovoljenja lastnika ali brez plačila ustrezne nadomestil. To velja tudi za vsebine, ki se uporabljajo za treniranje AI sistemov. Če podjetja želijo uporabiti vsebine, ki so v lasti drugih, bi morali pridobiti dovoljenje ali plačati ustrezne pristojbine.


Poleg tega bi morala podjetja poskrbeti, da so podatki, ki jih uporabljajo za treniranje AI sistemov, zanesljivi in nevtralni. To pomeni, da bi morale biti vsebine, ki jih uporabljajo za treniranje AI sistemov, izbrane na podlagi njihove kakovosti in primernosti za določene namene, ne pa na podlagi tega, ali so brezplačne ali ne.


NAPOVEDUJEMO:


quo vadis Slovenia?


0 views

Recent Posts

See All
bottom of page