top of page
  • radanovicmasa2

Sodba Evropskega sodišča v zadevi IAB Europe proti APD: razjasnitev bistvenih pomislekov

Updated: Mar 29

Sodišče Evropske unije je 7. marca izdalo sodbo v zadevi IAB Europe proti APD. Glede na zapletenost zadeve in nevarnost zmede o posledicah sodbe smo v nadaljevanju predstavili ugotovitve Sodišča in njihov dejanski pomen.


Predvsem je pomembno, da nobena določba sodbe ne postavlja pod vprašaj veljavnosti TCF ali prepoveduje njegove uporabe v digitalnem ekosistemu za skladnost z okvirom EU za varstvo podatkov.



sodba


Sodba se je nanašala na IAB Europe in ne na TCF:


Sodba se je nanašala na IAB Europe in njeno vlogo kot organizacije za določanje standardov v okviru TCF. Sodišče EU je bilo natančneje vprašano, ali IAB Europe deluje kot upravljavec podatkov, in če da, za katero obdelavo podatkov.


Sodišče je odgovorilo, da IAB Europe dejansko deluje kot upravljavec podatkov, vendar je njegovo upravljanje ozko opredeljeno. IAB Europe deluje kot skupni upravljavec za obdelavo "TC Strings", digitalnega signala, ki zajema informacije o izbirah uporabnikov glede obdelave podatkov pri interakciji z uporabniškim vmesnikom TCF CMP, za katere Sodišče ugotavlja, da so osebni podatki.


V nasprotju s predpostavko APD družba IAB Europe ne deluje kot upravljavec za nadaljnjo obdelavo vseh osebnih podatkov, ki se obdelujejo za namene TCF (digitalno oglaševanje, personalizacija vsebine itd.).


Spremembe TCF bodo omejene in jih je mogoče izvesti hitro:


Dejstvo, da je TC String označen kot osebni podatek, potrjuje eno od ugotovitev APD v sklepu iz februarja 2022. Posledično so bile ustrezne spremembe TCF, da bi ga prilagodili, že predlagane kot del akcijskega načrta, ki je bil predložen in potrjen s strani APD lani.


Čeprav so bile te omejene iteracije odložene do odgovorov Sodišča EU, jih je odobrila APD in jih je mogoče hitro izvesti.


Pritožbeni postopek še vedno poteka, vendar so bile pomembne spremembe TCF že izvedene:


Predložitev zadeve Sodišču Evropske unije je bila pomemben korak v tekoči pritožbi družbe IAB Europe na odločitev APD iz februarja 2022. Belgijsko pritožbeno sodišče bo zdaj nadaljevalo z vsebinsko obravnavo, ki lahko traja več mesecev. To ne pomeni, da TCF stoji na mestu: od začetka pritožbenega postopka instance TCF dosledno nadaljujejo z novimi in smiselnimi iteracijami okvira v skladu s pričakovanji regulatorjev, kot je bila lani uvedba TCF v2.2. Včerajšnja sodba daje le usmeritev za nadaljnjo širitev funkcionalnosti skladnosti okvira TCF.


IAB Europe bo trg še naprej obveščal o tem primeru in nadaljnjem razvoju okvira.


133 views

Recent Posts

See All
bottom of page